Jan Glas is dichter en zanger. Hij dicht zowel in het Nederlands als in het Gronings. Hij treedt regelmatig op voor Nederlands- Gronings en Duitstalig publiek. Eind 2012 verscheen bij uitgeverij Kleine Uil de bundel Als was zij mijn vrouw, waaruit onderstaand gedicht.


Capitulatie

Een tijdje werkte ik bij een oude architect.
Ik moest ontwerpen inkleuren en archiveren.
Ook werd ik geacht de oude baas
gedurende de dag geregeld wakker te maken.
Hij was nog altijd moe van de oorlog.

De man had akelige dromen.
Hoewel ik hem voorzichtig wekte, stak hij altijd
hevig geschrokken, ter overgave,
de armen in de lucht. Nooit zag ik zulke grote ogen.

Dagelijks rond drie uur belde zijn vrouw
om te vragen wat hij die avond wilde eten.
Steevast antwoordde hij: ‘Doe maar wat jij makkelijk vindt.’

- Jan Glas