Gedicht van de week

Week 11 2017 | Peter van Synghel

By 13 maart 2017 No Comments

Peter van Synghel (1978 – 2015) was postbode, dichter en schrijver. Naast zijn werk bleek hij een geboren pionier. Zo hield hij zich onder andere bezig met het toegankelijk maken van de betere literatuur voor sociaal achtergestelde groepen.
Op 37-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij liet veel ongepubliceerd werk achter. Dankzij zijn vader is zijn werk niet verloren gegaan, het kreeg via verschillende wegen godzijdank een nieuwe bestemming. Dames en heren, deze week presenteren wij u vol trots: Peter van Synghel!

De olm 

Het is nu elke dag vroeg donker
de cola uit het blikje smaakt mij goed
uiteindelijk schijnt de zon elke dag
zonder ergens rekening mee te houden
speelt leeftijd geen rol, ben je jong
dan heb je meer jaren, ben je oud
dan heb je meer cola

je kan zeggen dat de bakstenen schoorsteen
die bewaard bleef omdat ze bleef rechtstaan
in de weg stond van het nieuwbouwcomplex

al die lieve meisjes in de fabriek
kunnen we niet krijgen
want ik werk daar interim
en zij doen dat ook
ik ben een jaar ouder
maar verder dezelfde leeftijd
en ze willen allemaal dat ik hen streel
in het toilet, waar ze
vast en zeker oud zullen worden
om helemaal daar, aan hun tafel, dood te gaan
terwijl ik alweer ergens anders zit

nee, ik laat me niet gaan