Gedicht van de week

Week 20 2017 | Michelle Brouwer

Michelle Brouwer (1991) studeerde vorig jaar af aan Creative Writing, de schrijfopleiding van kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Ze publiceerde in diverse tijdschriften en in 2012 won ze met haar verhaal ‘Madeliefje’, de Lowlands schrijfwedstrijd. Ook behaalde ze in 2011 en 2016 de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd. Momenteel werkt ze aan haar debuutbundel, waaruit wij het eerste (onderstaande) gedicht mochten publiceren. Beste uitgevers, een rol is hier voor u weggelegd, wees alert! Deze getalenteerde jongedame zoekt namelijk nog een uitgever. Dames en heren, passanten en uitgevers; hier is Michelle Brouwer!

te lijf

in een mislukte poging me sierlijk uit te kleden
val ik plotseling mijn eigen lichaam binnen

een stem zegt dat ik plaats mag nemen
overal spiegels maar ik ben nergens te bekennen
laat staan dat ik snap hoe ik moet zitten

de stem vraagt: wanneer heb je voor het laatst
iemand voor het eerst gezien, of aangeraakt?

de ruimte waarin ik me begeef beweegt
de spiegels laten los, kletteren in scherven
geen tijd voor vage levensvragen

de stem bromt en ik kan haar niet verstaan
ze komt uit teveel richtingen op me af

achter de spiegels schuilt afzichtelijk weefsel
met herkenbare lijnen – verschrompeld
kleverig verdikt, afgebroken, gedicht

er sluipt mist door de ruimte en vanuit mijn borst
praat de stem akelig luid mijn gedachten na

ik vlucht mijn huid uit en heb dit nog nooit gezien
een mens dat me bekend voorkomt en onhandig
met kleding om haar ledematen gewikkeld staat

en me raakt door haar verwoede poging
met hoogste moeilijkheidsgraad een vonk te maken