Nieuws

Interview met Jan in Asser Courant

By 7 september 2017 No Comments

Assen – De Stichting Literaire Activiteiten (SLA) Avier houdt op zondag 17 september een poëzieavond in café Lodewijk Napoleon aan de Markt in Assen. Jan Holtman wil met de avond poëzie aanbieden op een laagdrempelige manier voor een breed publiek.

Het is geen gebruikelijke activiteit in een kroeg, zo’n literaire avond. Waar biljartballen en darts meer op hun plaats zijn, dragen vijf Asser dichters hun werk voor en zorgen Melvin Bonnet en Henriette van Dijk voor de muzikale omlijsting. ‘Veel mensen zien poëzie als iets elitairs, daar willen we graag van af’, vertelt Holtman.

‘Het werk van onze dichters moet op laagdrempelige manier aangeboden worden en dat begint met dat je van de academische setting afstapt. We vonden het het mooiste om een gratis toegankelijke avond te organiseren in een kroeg.’ Holtman kwam uiteindelijk in contact met Ronald Obbes, eigenaar van Lodewijk Napoleon, die graag iets met muziek en literatuur wilde opzetten.

Structureel

Het doel van de stichting is deze avond niet als eenmalig te beschouwen, maar structureel avonden te blijven organiseren. ‘Dat zal dan twee keer per jaar zijn. Wij zijn een vrijwillige stichting en hebben weinig tot geen budget, dus veel mogelijkheden hebben we niet.’ Mede daarom betreden de alom bekende namen als Jules Deelder en Nico Dijkshoorn de bühne niet in Assen. ‘Die zijn in principe onbetaalbaar voor ons.’

Toch zet SLA Avier in op zowel bekende als onbekende namen in de poëziewereld voor de avond in de Drentse hoofdstad. Zo komt onder andere het Asser dichttalent Jante Wortel naar Lodewijk Napoleon. ‘Daarnaast hebben we ook Nicolette Leemstra, Geert Loman en Adrie Krijgsman. De bekendste die naar Assen komt? Levi Weemoedt’, zegt Holtman. ‘Allemaal dichters uit Assen.’

Levi Weemoedt

Het oeuvre van Weemoedt (geboren in Vlaardingen) is groots. In totaal bracht de schrijver/dichter, die sinds 1977 actief is, twintig boeken uit en is hij docent Letterkunde geweest. Uit dat laatste haalde hij echter geen voldoening en stopte daarmee. In totaal publiceerde Weemoedt 344 gedichten in zijn uitgebrachte boeken.

De avond in Lodewijk Napoleon is de aftrap voor meer literaire avonden in Assen, zegt Holtman. ‘Daarom hebben we ook gekozen voor enkel Asser dichters die zowel bekend als onbekend zijn in het wereldje.’ Hij hoopt op een goed gevuld café. ‘Dan is de avond wel geslaagd en hebben we het goed gedaan. Met poëzie krijg je de ArenA namelijk echt niet vol.’

Daarnaast mikt Holtman op sponsoren voor de stichting. ‘Met tweeduizend euro per jaar kunnen we al veel doen!’ De poëzieavond op zondag 17 september begint om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Youri Bakker