Gedicht van de week

Week 8 2018 | Anke De Klerk-Kraster

By 20 februari 2018 No Comments

Anke de Klerk, geboren als Anke Kraster in 1987. Sinds 2016 stadsdichter van het Oldambt en al sinds haar jeugd actief in de poëzie. Zo stond ze onder andere op haar 16e op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking en mocht ze het gedicht voordragen waarmee ze de dichtwedstrijd ‘Doe Maar Dicht Maar’ heeft gewonnen.
Het thema wat vaak overheerst in haar gedichten is het leven zelf in al haar facetten, met uiteindelijk vaak een positieve wending. Hoe zwart het leven ook is, vaak wordt het uiteindelijk weer wit (of op zijn minst lichtgrijs).

Als stadsdichter is ze vooral zoekend naar nieuwe nog ongeboren talenten in het Oldambt en geeft ze met veel enthousiasme les aan jongeren. Het organiseren van ‘Dichter bie ons’, klein opgezette poëzie avonden waar het informele karakter overheerst, is een passie geworden. Het genieten van de ervaring van het voorgedragen woord staat tijdens deze avonden voorop.
Het mooiste aan poëzie voor Anke is het beleven van gevoel, een gedicht staat voor vrije interpretatie van de woorden, een dichter is slechts een schakel tussen het woord en het gevoel van de lezer.

Kompas

Soms is mijn kompas van slag
Is de wijzerplaat beslagen
En blijft de naald maar draaien

Mijn vertrouwen wankelt
Moed ebt weg
En het enige wat mij rest is om stil te gaan staan
Totdat ik de moed heb verzameld
Om door te gaan
Met mijn hart als kompas
Als een ware dwaler in de tijd
Zonder angst voor de toekomst